Recept na rýchle a jednoduché domáce palacinky

Recept na rýchle a jednoduché domáce palacinky

Palacinky sú tenké a jemné vo francúzskom štýle vyrobené bez akéhokoľvek kypriaceho prášku. Keď sú správne vyrobené, sú tenké s neodolateľnými maslovo ostrými okrajmi. Palacinky sú obľúbené v reštauráciách a na cateringových akciách a dokonca i na svadobných hostinách!

Palacinky môžu byť plnené čímkoľvek od šľahačky až po slanú náplň. Recepty na palacinky sa líšia, ale väčšina z nich obsahuje múku, tekutú časť (mlieko a/alebo vodu) a soľ. Reštaurácie ich zvyčajne pripravujú na špeciálnej panvici, ale bežná panvica funguje v každej domácej kuchyni.

 

Prečo sú obľúbené?

Palacinky sú obľúbené, pretože ich všestrannosť z nich robí univerzálne jedlo. Zrolované alebo zložené si ich môžete naplniť alebo obložiť prakticky čímkoľvek. Nutella, šľahačka či ovocie sú bežnou voľbou, ale rovnako dobré sú aj slané plnky. Zložte ich alebo zrolujte a vychutnajte si skúšanie rôznych náplní a chutí.

 

Video návod na palacinky

 

Rýchle a jednoduché domáce palacinky

  • 3 polievkové lyžice ( 43 g ) maslaplus 3-4 ďalšie polievkové lyžice na panvicu
  • 1 šálka ( 125 g ) hladká múka
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1/8 lyžičky soli
  • 3/4 šálky (180 ml) plnotučného mlieka, (izbová teplota)
  • 1/2 šálky (120 ml) vody izbovej teploty
  • 2 veľké vajcia(izbová teplota)
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu

 

Ako pripraviť palacinky

  1. Rozpustite maslo: V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku rozpustite trochu masla. Pred použitím ho nechajte niekoľko minút vychladnúť.
  2. Zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri: Pridajte vychladnuté rozpustené maslo a všetky zvyšné ingrediencie do mixéra. Mixér nádherne vyhladí cesto, a preto v ňom nebudú žiadne hrudky.
  3. Ochlaďte cesto: Pred prípravou cesto ochlaďte aspoň na 30-60 minút. Tento čas v chladničke je rozhodujúci pre chuť, textúru a úspech vašich palaciniek. Využite tento čas na vyčistenie a pripravte si panvicu. Cesto môžete dokonca cez noc vychladnúť, aby bolo pripravené na varenie v nasledujúci deň.
  4. Zohrejte malú panvicu:Panvicu poriadne vymastite maslom a maslo si nechajte po ruke, aby ste panvicu vymastili aj medzi prípravou palaciniek. Hoci profesionálni kuchári môžu používať špeciálnu  panvicu určenú na palacinky, kľudne môžete použiť akúkoľvek panvicu. Ak nemáte malú panvicu, použite väčšiu, ale dbajte na to, aby ste mali palacinky TENKÉ.
  5. Palacinky pripravujte po jednom: Najdlhšia časť tohto receptu je stáť nad sporákom a pripravovať ich jeden po druhom na strednom ohni. Na jednu palacinku použite len 3-4 polievkové lyžice cesta. (odporúčame používať 3 polievkové lyžice.) Čím menej použijete a čím viac cesto natiahnete, tým budú tenšie.  Palacinku otočte a opečte aj druhú stranu.
  6. Podávajte s obľúbenými plnkami:Palacinky sú výborné podávané teplé so studenou šľahačkou a čerstvým ovocím.

 

Kľúčové suroviny

  • Maslo:Maslo je kľúčovou zložkou. Majte po ruke extra maslo na panvicu.
  • Viacúčelová múka: Múka je ďalšou kľúčovou zložkou, ktorá poskytuje celkovú štruktúru.
  • Kryštáľový cukor: potrebujete iba 1 polievkovú lyžicu.
  • Soľ:Štipka soli dodáva chuť.
  • Plnotučné mliekoa voda: Jemné cesto potrebuje tekutinu.  Pre najlepšiu textúru použite kombináciu oboch.
  • Vajcia:Rovnako ako v cestíčku na palacinky, vajcia poskytujú štruktúru a spájajú všetky ingrediencie.
  • Vanilkový extrakt:Dodáva chuť – vanilku určite ucítite, keď ich varíte na sporáku! Pokojne ju vynechajte, ak pripravujete palacinky v slanom štýle.

Avatar

Autor:

Magazín, ktorý tvoríme spolu