
Novoročná kapustnica, nielen na Nový rok
Neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia a silvestrovského ošiaľu je bezpochyby aj kapustnica.
Prinášame vám jednoduchý a rýchly recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave kapustnice vám istotne pomôže aj priložená fotogaléria. Prajeme vám dobrú chuť!
Novoročná kapustnica (nielen na Nový rok)
Počet porcií: 10
Čas varenia: 1 hodina
Ingrediencie:
- 3l vody
- 1kg nakrájanej kyslej kapusty
- 400g údeného brav. stehna (krkovičky)
- 2ks údenej klobásky
- 15g sušených hríbov
- 1/2 čajovej lyžičky (skratka ČL) mletého čierneho korenia
- 1 ČL celého čierneho korenia
- 5 zrniek nového korenia
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 2ks bobkového listu
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 väčšie zemiaky
- olej
- 1 cibuľa
- 1 PL hladkej múky
- 2 ČL červenej papriky
Postup:
1) Hríby prepláchneme a aspoň na pol hodinu ich namočíme do misky s vodou.
2) Kyslú kapustu si nakrájame na menšie časti, klobásky prerežeme na polovicu a údené mäso opláchneme vodou.
3) Kapustu spolu s klobáskami, mäsom a koreninami (okrem červenej papriky) dáme variť do väčšieho hrnca s 3l vody (kto má rád kyslejšiu kapustnicu, môže časť vody nahradiť rôsolom z kapusty). Necháme variť pol hodinu.
4) Po pol hodine vyberieme klobásky, necháme vychladnúť a nakrájame ich na kolieska, ktoré pridáme do kapustnice až na záver. Následne pridáme scedené hríby a pretlačený cesnak, a varíme ešte ďalšiu pol hodinu. Medzitým si v osolenej vode osobitne uvaríme na kocky nakrájané zemiaky, ktoré taktiež spolu s klobáskou pridáme do kapustnice až na záver.
5) Tesne pred koncom varenia si speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme lyžicu hladkej múky a popražíme do zlatista. Pridáme červenú papriku, zamiešame a odstavíme z ohňa. Premiešame s trochou studenej vody a vlejeme do polievky. Ochutíme soľou a vegetou, ale opatrne, polievka bude slaná aj z údenín. Premiešame, povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa.
6) Nakoniec pridáme uvarené zemiaky a kolieska klobásky. Údené mäso vyberieme, nakrájame na kocky a vložíme späť do kapustnice.
7) Výborne chutí podávaná s bielym koláčom.Dobrú chuť!






V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.