fbpx
Novoročná kapustnica, nielen na Nový rok

Novoročná kapustnica, nielen na Nový rok

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného obdobia a silvestrovského ošiaľu je bezpochyby aj kapustnica.
Prinášame vám jednoduchý a rýchly recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave kapustnice vám istotne pomôže aj priložená fotogaléria. Prajeme vám dobrú chuť!

Novoročná kapustnica (nielen na Nový rok)

Počet porcií: 10

Čas varenia: 1 hodina
Ingrediencie:

  • 3l vody
  • 1kg nakrájanej kyslej kapusty
  • 400g údeného brav. stehna (krkovičky)
  • 2ks údenej klobásky
  • 15g sušených hríbov
  • 1/2 čajovej lyžičky (skratka ČL) mletého čierneho korenia
  • 1 ČL celého čierneho korenia
  • 5 zrniek nového korenia
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • 2ks bobkového listu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 väčšie zemiaky
  • olej
  • 1 cibuľa
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 ČL červenej papriky
Postup:

1) Hríby prepláchneme a aspoň na pol hodinu ich namočíme do misky s vodou.

2) Kyslú kapustu si nakrájame na menšie časti, klobásky prerežeme na polovicu a údené mäso opláchneme vodou.

3) Kapustu spolu s klobáskami, mäsom a koreninami (okrem červenej papriky) dáme variť do väčšieho hrnca s 3l vody (kto má rád kyslejšiu kapustnicu, môže časť vody nahradiť rôsolom z kapusty). Necháme variť pol hodinu.

4) Po pol hodine vyberieme klobásky, necháme vychladnúť a nakrájame ich na kolieska, ktoré pridáme do kapustnice až na záver. Následne pridáme scedené hríby a pretlačený cesnak, a varíme ešte ďalšiu pol hodinu. Medzitým si v osolenej vode osobitne uvaríme na kocky nakrájané zemiaky, ktoré taktiež spolu s klobáskou pridáme do kapustnice až na záver.

5) Tesne pred koncom varenia si speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme lyžicu hladkej múky a popražíme do zlatista. Pridáme červenú papriku, zamiešame a odstavíme z ohňa. Premiešame s trochou studenej vody a vlejeme do polievky. Ochutíme soľou a vegetou, ale opatrne, polievka bude slaná aj z údenín. Premiešame, povaríme ešte 5 minút a odstavíme z ohňa.

 6) Nakoniec pridáme uvarené zemiaky a kolieska klobásky. Údené mäso vyberieme, nakrájame na kocky a vložíme späť do kapustnice.

7) Výborne chutí podávaná s bielym koláčom.Dobrú chuť!

1
2
3
4
5
7
V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.
Google+ Linkedin

Autor:

Volám sa Lenka a pre web klocher.sk píšem od jeho začiatku, takže som akýsi "inventár" tejto stránky. :D Moje články sú zamerané najmä na témy žena, láska, rodina a deti, ale rada píšem aj články ohľadom rôznych testov, hlavolamov či vtipných videách. Medzi moje záľuby patrí šport, relax a trávenie času s blízkymi a priateľmi. Aktuálne začínam žiť novú životnú etapu a pripravujem sa na jednu z najväčších výziev - materstvo, tak držte palce, aby sme to s manželom zvládli :)