
Jednoduchý a rýchly recept na Crème Brûlée
Ku káve alebo aj na oslavu. Studený puding ochutený pravou vanilkou, toto je obľúbený recept na crème brûlée. K brilantne krémovému pudingu sa dá dostať iba popraskaním cez chrumkavý karamelizovaný cukrový vrch. Skvelá správa je, že pre najlepší zážitok z crème brûlée nemusíte večerať v luxusnej reštaurácii. Málokto si uvedomuje, aké ľahké je vyrobiť si ho doma a za pár eur.Päť jednoduchých ingrediencií – smotana, vanilka, soľ, vajcia a cukor – tvorí mimoriadne bohatý a elegantný dezert.
Suroviny:
5 veľkých vaječných žĺtkov
3 šálky (720 ml) hustej smotany alebo hustej smotany na šľahanie
60g kryštálového cukru
3 šálky (400 ml)
1/4 lyžičky soli
1 a 1/2 čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu alebo vanilkový struk
Postup:
- Predhrejte rúru na 160 °C
- Vaječné žĺtky a 1/2 šálky (100 g) kryštálového cukru dobre vyšľaháme v kuchynskom robote. Odložíme bokom.
- Privedieme do varu hrniec s vodou, ktorý potom nalejeme na plech na pečenie vo vodnom kúpeli.
- Smotanu s vanilkou ohrejeme. Pozor! Nesmie vrieť. Smotanu primiešame do žĺtkov.
- Zmes nalejeme do misiek a poukladajte na plech plechu. Do plechu nalejeme horúcu vodu tak, aby boli misky čo najviac ponorené vo vode.
- Plech vložíme do rúry a pečieme 35 – 40 minút.
- Po upečení necháme misky vychladnúť pri izbovej teplote a potom na pár hodín vložíme do chladničky
- Pred podávaním posypeme povrch crème brûlée cukrom a flambovacou pištoľou skaramelizujeme a podávame.
Tipy na úspech Crème Brûlée
Najlepší pomer: Smotana na šľahanie a vaječné žĺtky sú kľúčovými ingredienciami v crème brûlée. Najlepší pomer je 5 vaječných žĺtkov s 3 šálkami hustej smotany. To vytvára krémové a svieže crème brûlée. Odložte zvyšky vaječných bielkov a pridajte ich do omeliet a miešaných vajec na raňajky.
Mám to precediť? Precedenie pudingu pred varením je voliteľné. Ak si všimnete, že puding je hustý s hrudkami, určite ho pred pečením preceďte pomocou sitka.
Poleva: Pokryjeme celý povrch tenkou vrstvou kryštálového cukru. Žiadny odkrytý krémeš. Pri zahrievaní sa vychladnutý puding trocha zrazí.