Reklama/advertisment

Všetci vieme, že to, čo jeme má vplyv na našu fyzickú pohodu. Viete, že tiež záleží na tom, kedy jeme? V skutočnosti, podľa štúdií, jesť niektoré potraviny vo vhodných okamžikoch v priebehu dňa nám pomôže získať maximálny prínos pre zdravie zo svojho jedálnička. Pozrime sa, ktoré potraviny sa kedy odporúčajú jesť.

Reklama/advertisment

Tmavá čokoláda
Jedenie niekoľkých kúskov na raňajky poskytne telu antioxidanty, ktoré znižujú starnutie a sú dobre pre srdce. Keď jeme viac ako 25 g čokolády cez deň, telo začne premieňať prebytok na tuky.

Reklama/advertisment

Mäso
Odporúča sa jesť na obed. Je zdrojom železa, poskytujúceho životodarný kyslík do buniek a organových systémov. Toto, podľa poradia, znižuje únavu a nechránenosť voči chorobám. Mäso nie je vhodné jesť na večeru, pretože trvá 5 hodín, kým ho strávime. Jedenie ťažko stráviteľných potravín pred spaním môže poškodiť náš tráviaci systém.

Orechy
Sú vhodné na ráno. Hrsť surových orechov dodá nášmu telu potrebné omega-3 mastné kyseliny. Vedú cievy v stave tonusu regulovať krvný tlak a majú výhody pre funkciu pľúc. Orechy sú vysoko tukové a kalorické, preto nie sú vhodným jedlom na večeru, lebo môžu viesť k zvýšeniu hmotnosti.

Pomaranče
Jedenie pomarančov na prázdny žalúdok hneď po prebudení môže vyvolať alergickú reakciu a žalúdočné podráždenie. Preto je lepšie konzumovať pomaranče neskôr. Zlepšujú funkciu trávenia, majú posilňujúci účinok na organizmus a zvyšujú metabolizmus.

Cestoviny
Konzumácia sa odporúča doobeda a na obed. Cestoviny z pšenice majú vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha pri očiste tela a odstránení toxínov z neho. Cestoviny majú nízky glykemický index (40), ktorý znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Cestoviny, zvyčajne podávané s mäsom, sú vysoko kalorickým jedlom. Na večeru nie sú vhodné. Je lepšie jesť potraviny, ktoré majú vysoký obsah živín, ale málo kalórií.

Cuketa
Je lepšie ju konzumovať na večeru. Cuketa je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá je ideálna na očistu tráviaceho traktu, aj v prípade ťažšieho obeda.
Konzumácia v dopoludňajších hodinách nie je vhodná, pretože naše telo trpí nedostatkom vody. Cuketa má silné močopudné účinky, čo môže prispievať k dehydratácii.

food

Paradajky
Sú vhodnou potravinou na raňajky. Organické kyseliny v paradajkách uľahčujú tráviace procesy a regulujú funkcie žalúdka a pankreasu. Veľké množstvo kyseliny šťaveľovej má negatívny vplyv na metabolizmus vody a soli. Jedenie paradajok na večeru môže spôsobiť opuch.

Zemiaky
Zemiaky sú vhodné na ráno. Škrob v zemiakoch znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zemiaky sú bohaté na minerály, ktoré naše telo potrebuje. Zemiaky majú 2-3krát vyšší obsah kalórii ako zelenina. Preto nemáme konzumovať veľké množstvo na večeru.

Banány
Sú vhodné na obed, pretože obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ktorá je dobrá pre zlepšenie trávenia. Sú vhodné aj na liečenie pálenia záhy. Jesť banány na večeru môže narušiť tráviaci systém a môže viesť k produkcií hlienu.

Jablká
Odporúčajú sa dopoludnia. Pektín, ktorý sa nachádza v šupke, pomáha v práci čriev a odstraňuje karcinogény. Jablká nie sú vhodné na večer, pretože zvyšujú žalúdočné šťavy. Pektín je ťažko stráviteľný, hlavne počas večerných hodín.

Syr
Syr je vhodný na raňajky. Ak ho konzumujeme v primeranom množstve, zabraňuje nadúvaniu a zvyšovaniu hmotnosti. Neodporúča sa vo večerných hodinách, pretože je ťažko stráviteľný a môže spôsobiť zažívacie ťažkosti.

Cukor
Kalórie z cukru je ľahšie spáliť, keď konzumujeme sladké dopoludnia. Cukor dráždi tráviaci systém a vedie k poruchám spánku, preto nie je vhodný vo večerných hodinách. Samozrejme, veľa cukru môže viesť k zvýšeniu váhy.

Ryža
Je vhodná na obed. Ryža obsahuje vysoké množstvo sacharidov a dodá energiu po celý deň. Vo večerných hodinách môže viesť ryža k zvýšeniu hmotnosti.

Foto: en.wikipedia.org
Zdroj: brightside.me