Reklama/advertisment

Kysnuté koláče našich babičiek patria ku krásnym spomienkam na detstvo. Ich vôňu si mnohí pamätáme dodnes.

Reklama/advertisment

S naším receptom na takýto chutný koláč sa určite vrátite do starých čias a spolu s vami aj vaše deti, či vnúčatá. Dobrú chuť 🙂

Reklama/advertisment

Svieži ovocný koláč

Počet porcií: 8
Čas prípravy: 1 hodina

Ingrediencie:
1 kocka droždia
3 PL kryštálového cukru
200 ml mlieka
1 vajce
300 g polohrubej múky
50 g zmäknutého masla
ovocie: ľubovoľné čerstvé, zavárané alebo mrazené. V recepte použité čierne a červené ríbezle.
Posýpka:
80 g polohrubej múky
50 g kryštálového cukru
50 g zmäknutého masla

Postup:
1. V teplom mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie, premiešame, kým sa nám droždie nerozpustí, prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások.

2. Medzitým si do misy pripravíme múku, maslo a žĺtok a pridáme vykysnutý kvások. Vymiešame vláčne cesto. Pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielka a dôkladne premiešame.

3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 20 minút na teplom mieste vykysnúť.

4. Pripravíme si posýpku. Polohrubú múku, maslo a cukor miešame v miske rukou, kým sa nám hmota nezačne mrviť  medzi prstami.

5. Vykysnuté cesto preložíme na plech vymastený olejom a opatrne ho rukami rovnomerne porozťahujeme. Posypeme ovocím a posýpkou.

6. Pečieme cca 30-35 minút pri 180°C.

TIP: Chcete upiecť takýto koláč a nemáte poruke žiadne ovocie? Skúste cesto natrieť slivkovým lekvárom alebo kvalitným hustým domácim džemom a následne upiecť. Aj takto chutí výborne. 😉

sviezi-ovocny-kolac-1

sviezi-ovocny-kolac-2

sviezi-ovocny-kolac-3

sviezi-ovocny-kolac-4

sviezi-ovocny-kolac-5

sviezi-ovocny-kolac-6

sviezi-ovocny-kolac-7

V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.