Reklama/advertisment

Rád varíš a venuješ čas novým a ešte chutnejším receptom? Si na správnom mieste. V dnešnom článku sa budeme venovať konkrétne burgrom. Avšak, nie len takým hocijakým, no tým pravým domácim, ktoré su tvorené na grile. Obkecávať recept v úvode z teba kuchára nespraví, a preto je čas pustiť sa do samotného receptu.

Reklama/advertisment

1 Vajce
1 Nejaká ta menšia cibuľka
2 strúčiky cesnaku
5 Čerstvých žemličiek
5 Listov rímskeho šalátu
5 Plátkov čedaru alebo syru podľa chuti
1kg mletého hovädzieho mäsa
1/2 kvalitného najlepšie domáceho kečupu
Na gril samozrejme nejaké tie drievka a podobne
2 čajové lyžičky balzamikového octu
1 čajová lyžička rastlinného oleja, pre čistenie grilu
1/2 čajovej lyžičky rasce
1/2 lyžičky soli
1/4 lyžička mletej papriky

Reklama/advertisment

Celý postup začína zmiešaním vajec a mletého hovädzieho mäsa do zmesi. Následne pridáme nejaké tie dochucovadlá, konkrétne rascu, soľ, čierne korenie, cesnak (namletý) a 2 lyžičky balzamikového octu. Miešame, kým sa tieto chute ideálne neskombinujú, resp. podľa vlastnej chuti. Následne mletú hovädziu zmes vložíme do chladničky a marinujeme po dobu 3 hodín.

 img_6466

Pre tento recept je takisto veľmi potrebný gril, do ktorého si uhlíky vložíme a rozohrejeme cca 45 minút predtým, ako začneme grilovať mäso vyformované na placky, aby bola jeho teplota ideálna a burger čo najchutnejší.

Kým uhlie v grile tleje, skombinujeme chutný najlepšie domáci kečup a jednu čajovú lyžičku balzamikového octu takisto ako pri prvom kroku, dokým chute nebudú rozložené dokonale rovnomerne.

img_6522

Keď si už ideálne nahriate uhlie pýta robotu, potrieme gril rastlinným olejom, aby sme naň mohli vložiť cibuľku a mäsko bez toho, aby na ňom prihoreli. Cibuľku nakrájanú na plátky grilujeme 3-4 minútky z každej strany, dokým nechytí správnu farbu.

img_6547-2

Ďalším krokom bude jedna z najdôležitejších a najchutnejších častí burgrov, teda mäso. Ak ho už máme vytvarované na placky, vložíme ho na gril a prikryjeme ho s tým, že uhlie v grile môže dýchať, čo znamená – nezakrývať celý gril. Placky grilujeme po dobu 4-5 minút, následne naň vložíme plátok čedaru a necháme na grile znovu až 4-5 minút.

img_6553

Žemličky jemne potrieme balzamikovým octom, môžme ich mierne opiecť, potrieme kečupom z oboch vnútorných strán, poukladáme si suroviny do žemle buď podľa vlastných predstáv, alebo podľa tohto zoznamu: Na vrch burgru kladieme šalátik, následne grilovanú cibuľku a mäsko s čedarom. Hotovo, už len vložíme na tanier a poprípade si môžeme pre lepšiu chuť spraviť nejaké tie hranolčeky, nadizajnovať nech aj oku chutí a pustíme sa do jedenia.

Voilà

burger

Zdroj: adventuresincooking.com