Reklama/advertisment

Milé gazdinky, prinášame vám ďalší jednoduchý a rýchly recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave obedu alebo večere sa tak už nemusíte trápiť, ale môžete vsadiť na náš tip – Špaldový posúch.

Reklama/advertisment

K postupu prikladám aj fotogalériu. Prajeme vám dobrú chuť!

Reklama/advertisment

Pre milovníkov zdravej stravy: Špaldový posúch

Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie:
1 ks droždia
250g hladkej špaldovej celozrnnej múky
olivový olej
soľ
150g brokolice
1 väčšia cibuľa
1 strúčik cesnaku
1/2 čl sušenej petržlenovej vňate
80g syra niva
3 PL kyslej smotany
štipka muškátového orieška
1 paradajka
podľa chuti čierne olivy
100g mozzarely
bazalka

Postup:
1. Najprv si pripravíme kvások. Droždie rozpustíme v 150 ml vlažnej vody, pridáme polovicu múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 20 minút kysnúť. Kvások pekne vykysne aj bez pridania cukru.

2. Do misy dáme zvyšnú múku, pridáme 1 PL olivového oleja, 1 čl soli a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto.

3. Cesto rozdelíme na polovicu a na pomúčenej doske z neho vyvaľkáme dve rovnaké placky a uložíme ich na plechy potreté olivovým olejom. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 25 minút kysnúť. Rúru si predhrejeme na 200°C.

4. Brokolicu umyjeme a rozdelíme na ružičky. Privedieme do varu osolenú vodu a brokolicu v nej 5 minút povaríme, precedíme a necháme odkvapkať.

5. Cibuľu nakrájame na tenké plátky a polovicu opražíme na olivovom oleji dozlatista. Pridáme brokolicu a chvíľu orestujeme. Nivu roztlačíme vidličkou, zmiešame s kyslou smotanou a muškátovým orieškom.

6. V miske si zmiešame 4PL olivového oleja, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať a zmesou potrieme obe placky. Na jednu naukladáme orestovanú brokolicu a polejeme nivovo-smotanovou zmesou.

7. Druhú polovicu nakrájanej cibule tiež orestujeme na olivovom oleji, pridáme olúpanú a nakrájanú paradajku, osolíme a chvíľu orestujeme. Navrstvíme na druhý posúch, naukladáme na plátky nakrájanú mozzarelu a na krúžky nakrájané čierne olivy. Posypeme sušenou bazalkou.

8. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C cca 10 minút.

TIP: Posúch má špecifickú chuť, ktorú mu dodáva špaldová múka. Pre tých, ktorí celozrnné pečivo neobľubujú, je možné nahradiť jednu alebo dve tretiny špaldovej múky klasickou pšeničnou hladkou múkou.

1

2

3

4

5

6

7

8

V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.