Reklama/advertisment

Panna cotta. Pôvodom talianský dezert, ktorý v preklade znamená „varená smotana“. Jeho príprava je naozaj veľmi jednoduchá, no výsledok poteší aj náročnejšie jazýčky 🙂 Spravte si radosť a pripravte si ho spolu s nami. Dobrú chuť!

Reklama/advertisment

Panna cotta

Počet porcií: 5
Čas prípravy:30 minút + 6 hodín tuhnutie

Reklama/advertisment

Ingrediencie:
500 ml šľahačkovej smotany
3 plátky želatíny
3 PL pravého vanilkového cukru
Na polevu:
1 ks zaváraných čučoriedok (malín, višní, ríbezlí)
2 PL Zlatého klasu
1 PL cukru

Postup:
1. Šľahačkovú smotanu a cukor dáme zohriať do hrnca na cca 80°C. Medzitým si v 3 PL vody necháme napučať želatínu.

2. Takto pripravenú želatínu vložíme do hrnca s teplou smotanou a zamiešame, aby sa želatína rozpustila a následne odstavíme. Smotana nesmie vrieť!

3. Pripravíme si silikónové košíčky na muffiny, alebo iné menšie sklenené alebo plastové mištičky a horúcu smotanovú zmes do nich rovnomerne nalejeme.

4. Necháme vychladnúť a uložíme stuhnúť do chladničky najmenej na 6 hodín.

5. Na polevu si v menšom hrnci zohrejeme čučoriedky aj so šťavou. V 100 ml vody rozmiešame 2 zarovnané polievkové lyžice Zlatého klasu a 1 PL cukru a zmes vlejeme k čučoriedkam. Premiešame, privedieme k varu, povaríme 30 sekúnd, odstavíme a necháme vychladnúť.

6. Ztuhnutú panna cottu opatrne oddelíme od stien nádoby a vyklopíme na tanier. Polejeme ovocnou zmesou a podávame.

TIP: Domáci vanilkový cukor si pripravíte z 500g kryštálového cukru a z dvoch už použitých prázdných vanilkových luskov. Takto pripravený cukor nasypte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte týždeň postáť. Čím dlhšie postojí, tým viac arómy do seba nasaje.

Takýto vanilkový cukor môžte v recepte nahradiť aj vanilínovým, no ideálne je pridať aj dužinu z pravej vanilky. Záleží od toho, čo máte práve poruke 🙂

panna-cotta-1

panna-cotta-2

panna-cotta-3

panna-cotta-4

panna-cotta-5

V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.