Reklama/advertisment

Aj vy ste unavení z vyčerpávajúcich horúčav, ktorými nám leto dáva o sebe vedieť? Voda v bazéne a ľad v pohári neodmysliteľne patria k týmto horúcim letným dňom. Skúste sa osviežiť aj týmto skvelým letným zákuskom, ktorý sme síce pripravili my, ale asistentkou nám bola farebná a voňavá záhrada.

Reklama/advertisment

Osviežujúci zákusok z letného ovocia

Čas prípravy: 80 minút
Počet porcií: 6

Reklama/advertisment

Ingrediencie:
Cesto:
6 vajec
6 PL polohrubej múky
5 PL kryštálového cukru
1  vanilínový cukor
1 dcl oleja
1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva

Náplň:
300 g ľubovoľného záhradného ovocia
250 ml vody
cukor podľa chuti
2 PL Zlatého klasu
šľahačka

Postup:
1. Šesť bielkov vyšľaháme vo väčšej mise do peny, pridáme žĺtka, múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor kryštálový aj vanilínový a olej.

2. Chvíľu prešľaháme, aby sme získali hladké cesto a vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri 175°C cca 20 minút.

3. Kým nám upečené cesto chladne, pripravíme si ovocnú náplň. Ovocie dáme do menšieho hrnca a spolu s vodou necháme zovrieť. Pridáme cukor (pridávame ho podľa potreby a chuti, záleží od cukornatosti ovocia) a počas miešania vareškou ovocie mierne rozpučíme, aby sme získali sýtu ovocnú farbu. Zlatý klas rozmiešame v troche vody a vlejeme k ovociu. Za stáleho miešania varíme, kým nám nevznikne polohustý puding. Odstavíme a necháme vychladnúť. Ovocie je čerstvé, takže ho zbytočne nevaríme dlho, celý proces trvá asi 7-8 minút.

4. Takmer vychladnutú ovocnú náplň vylejeme na cesto, ktoré je stále v tortovej forme a na chvíľu vložíme stuhnúť do chladničky.

5. Keď máme cesto aj s náplňou úplne vychladené, ozdobíme zákusok šľahačkou. Prajeme dobrú chuť 🙂

sviezi-kolac

V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na klochersk@gmail.com a my ich s radosťou uverejníme.