Reklama/advertisment

Sympatické foodblogerské duo Coolinári netreba dvakrát predstavovať. Miška a Kamil už niekoľko rokov prinášajú na svojom blogu chutné a nápadité recepty, prostredníctvom ktorých chcú svojich fanúšikov inšpirovať a „nakaziť ich“ svojou vášňou k poctivému domácemu jedlu. Oni sami nachádzajú inšpiráciu na rôznych miestach, často prichádza v súvislosti s aktuálnym ročným obdobím.

V spolupráci s Becherovkou vytvorili sériu receptov, ktorá poteší najmä milovníkov mäsa. Veď práve jeseň je obdobím, kedy častejšie siahame aj po ťažších, najmä mäsových jedlách. Pečené mäso, steaky či grilované krídelká… Aj vám už tečú slinky?

Reklama/advertisment

coolinari

Reklama/advertisment

Coolinári si tentoraz pripravili aj trochu netradičnejšie recepty. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si aj vy poctivý steak s gréckym baklažánovým pyré či lahodný pečený bôčik s koreňovou zeleninou. A za chutným jedlom si neváhajte dopriať aj pohárik Becherovky. Možno ste to netušili, no tá vznikla pôvodne ako žalúdočné kvapky. Vďaka svojmu jemnému bylinkovému zloženiu nielen skvele podčiarkne chuť mäsa, ale aj aj naštartuje trávenie. Becherovka sa piJe s chuťou a teraz aj s chutným jedlom.

Steak s gréckym baklažánovým pyré

Steak podľa chuti (my sme použili rib eye steak)
tymián
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
olivový olej extra virgin
2 baklažány
lyžicu múky
250 ml smotany na varenie
maslo
1 cibuľu

Baklažány pozdĺžne rozrežte a v dužine nožom vytvorte mriežku. Osoľte, okoreňte a polejte olivovým olejom. Pečte v rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Nechajte vychladnúť. Keď už baklažány nie sú horúce vydlabte z nich dužinu a celkom najemno ju rozsekajte. Na panvici rozpustite maslo a pridajte k nemu baklažán. Poprášte múkou a pomaly smažte. Zalejte smotanou, dochuťte maslom a povarte. Varte dokým nevznikne jemné pyré.

Mäso vytiahnite z chladničky minimálne polhodinu pred jeho samotnou prípravou. Steak posypte lístkami tymiánu a pokvapkajte olivovým olejom. Poriadne rozpáľte panvicu. Nepridávajte na ňu olej, postačí vám ten, ktorý ste dali na mäso. Opekajte z každej strany asi 3 minúty. Hotový steak zabaľte do alobalu a nechajte asi 10 minút odpočívať.

Baklažánové pyré naložte na tanier a naň steak. Polejte šťavou, ktorú mäso pustilo. Navrch môžete uložiť aj osmaženú cibuľku do chrumkava.

web_steak-s-greckym-baklazanovym-pyre

Becher’s pomaly pečený bôčik s koreňovou zeleninou

Budeme potrebovať (porcia asi pre 4 osoby)
1 kg bravčového bôčika
1 lyžičku klinčekov
1 badián
vetvičku rozmarínu
hrsť šalvie
hrubozrnú soľ
čerstvo mleté čierne korenie
lyžicu rasce
chilli papričku
1 kvaku
6 veľkých mrkiev
3 paštrnáky
1 zeler
2 batáty
1 strúčik cesnaku
1 dcl becherovky
1 pomaranč
olivový olej extra virgin

A takto na to:
Bôčik umyte, osušte a v hlbšom pekáči zasypte hrubozrnou soľou. V chlade nechajte odpočívať aspoň 24 hodín. Soľ nám z mäsa odstráni prebytočnú vodu, chuť bôčika bude výraznejšia a lepšia. Po 24 hodinách soľ z mäsa poriadne zmyte a znovu ho osušte. So soľou pri ďalšom spracúvaní už opatrne, slanosť by už v mäsa mala byť dostatočná. Kožu môžete narezať do tvaru mriežky. Do medzier nastrkajte klinčeky, badián a pár lístkov rozmarínu.
Rozsekajte na drobno zvyšné lístky rozmarínu a šalvie a v mažiari rozdrvte s cesnakom. Pridajte 4 lyžice olivového oleja. Vznikne masa podobná pestu. Votrite ju do mäsa z každej strany. Bôčik ešte posypte rascou, pridajte čerstvo namleté čierne korenie a nadrobno nakrájané chilli. Mäso polejte 1 dcl Becherovky. Pečte pri teplote 200 stupňov asi 15 minút. Po 15 minútach stiahnite teplotu na 160 stupňov, bôčik podlejte asi pol litrom vody a za občasnej kontroly a podlievania pečte 3 hodiny. Na konci pečenia ešte bôčik nechajte na 15 minút pod grilom.

Očistenú zeleninu nakrájajte na približne rovnaké kusy. Rozložte na pekáč, posypte rascou, hrubozrnou soľou, lístkami rozmarínu a zalejte olivovým olejom a šťavou z jedného pomaranča. Pečte pri teplote 160 stupňov dokým zelenina nebude hotová. Chrumkavá na povrchu, ale mäkká vo vnútri.

web_bechers-pomaly-peceny-bocik-s-korenovou-zeleninou

coolinari_1

Zdroj: Tlačová správa