Raňajky sú dôležitou časťou nášho dňa. Dodávajú nám potrebnú energiu, aby sme mohli ráno fungovať.

Reklama/advertisment

Bohužiaľ, ľudia raňajkujú rôzne veci od jogurtov až po varenú (obedňajšiu) stravu alebo na lačno vypijú šálku kávy či pohár džúsu. Nie každá potravina je však vhodná na prázdny žalúdok a čo je horšie, nie všetci ľudia to vedia.

Reklama/advertisment

Pozrieme sa na 20 potravín, ktoré by sme mali jesť, a ktorým by sme sa mali vyhnúť v dopoludňajších hodinách.

Najprv si však povieme, ktorým potravinám BY SME SA MALI VYHNÚŤ:
•    pečivo z lístkového cesta – tieto potraviny obsahujú kvasinky dráždiace sliznicu žalúdka a môžu viesť k plynatosti;
•    sladkosti – konzumácia cukru vedie k zvýšeniu hladiny inzulínu, ktorá zvyšuje záťaž na (práve prebudený) pankreas, čo môže viesť k cukrovke;
•    jogurt a ďalšie fermentované mliečne výrobky (cmar, kefír) – keď budeme jesť jogurt na raňajky, tak potom kyselina chlorovodíková (tvorená v žalúdku) zabíja baktérie mliečneho kvasenia. Jogurt na prázdny žalúdok má teda len malý prínos pre naše telo;
•    hrušky –  surová vláknina nachádzajúca sa v hruškách môže poškodiť jemnú sliznicu prázdneho žalúdka;
•    paradajky – paradajky obsahujú vysoké množstvo kyseliny trieslovej, ktorá zvyšuje kyslosť v žalúdku, čo môže viesť k žalúdočným vredom;
•    uhorky a iná zelená zelenina – surová zelenina je bohatým zdrojom aminokyselín, avšak, môže spôsobiť pálenie záhy, plynatosť,  bolesti brucha, najmä keď sa konzumuje na prázdny žalúdok;
•    banány –  jedenie banánov ráno na lačno vedie k prudkému zvýšeniu horčíka v krvi, čo môže poškodiť naše srdce;
•    štipľavé jedlá – môžu spôsobiť poškodenie a podráždenie žalúdočnej sliznice a zvýšiť kyselinu v našom žalúdku, to spôsobuje mnohé problémy s naším tráviacim systémom;
•    studené sýtené nápoje – pitie sýtených nápojov v dopoludňajších hodinách môže viesť k poškodeniu sliznice a znižuje prívod krvi do žalúdka, výsledkom je pomalšie trávenie;
•    citrusové ovocie – je bohaté na ovocné kyseliny a ich konzumácia na prázdny žalúdok môže spôsobiť pálenie záhy a tiež zvýšiť riziko gastritídy či dokonca žalúdočných vredov.

Reklama/advertisment

Jedlá, ktoré by ste mali jesť v doobedňajších hodinách nájdete na ďalšej strane.